HGA Biomed Logo
Pályázati támogatás

Húgyúti fertőzések kezelésére szolgáló makrokristályos nitrofurantoin kapszula komplett - gyártási technológia és analitikai - fejlesztése a HGA- Biomed Gyógyszergyártó Kft. -nél, Kaposváron.

2022/03/01

Back to the open positions

A HGA Biomed Kft. (továbbiakban: Társaság) „Húgyúti fertőzések kezelésére szolgáló makrokristályos nitrofurantoin kapszula komplett – gyártási technológia és analitikai – fejlesztése a HGA- Biomed Gyógyszergyártó Kft. -nél, Kaposváron” című pályázati kiírás keretében 131, 449 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatást a Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében nyerte el.

Projektünk célja és egy, a húgyúti fertőzések kezelésében különösen hatékony nitrofurantoin tartalmú kapszula kifejlesztése gyártása hazai gyártóhelyünkön Kaposváron. Az engedélyezést követően a gyártott gyógyszerek részben a hazai piacon, részben export piacokon kerülnek értékesítésre.

A fejlesztési projekt várható hatása, hogy egy szilárd (kapszula) gyógyszerforma, amely egy általunk kifejlesztett gyártási folyamat részeként speciális formában tartalmazza a hatóanyagot (nitrofurantoin), így a legtöbb húgyúti fertőzést okozó kórokozóra hatékony, kevesebb mellékhatás mellett. A fejlesztendő készítmény speciális eljárással előállított nitrofurantoin makrokristályokat tartalmaz. Az ellenőrzött kristályméret szabályozza a felszívódás sebességét, hogy ezáltal csökkenthetőek a mellékhatások. Klinikai vizsgálatok és állatkísérletek igazolták, hogy a makrokristályos forma csökkenti a hányinger valószínűségét azoknál a betegeknél, akiknél a nitrofurantoin-kezelés során ezek a tünetek jelentkezhetnek, ugyanakkor ez a speciális eljárás nem csökkenti a nitrofurantoin antibakteriális hatásosságát.

Ezek érdekében a projektben kutatás-fejlesztési tevékenységgel meghatározzuk a szilárd gyógyszerforma összetételét, analitikai specifikációját és gyártástechnológiáját (kísérleti gyártások, üzemi fejlesztés, vizsgálati készítmények gyártása). Az új gyógyszer létrehozásához szükséges szakmai háttér meghatározásával párhuzamosan, regionális támogatás segítségével kialakítjuk a gyártáshoz szükséges infrastruktúrát.

A projekt várható befejezése 2025.02.28.

 

További információ kérhető:
Juhász Zsófia
+36 82 526057
[email protected]